
Istorisiri
Eroul de la Podul Inalt si intemeietorul satelor razasesti
Originile
Razesul Avram Huiban a venit in oastea lui Stefan cel Mare din tara Fagarasului, ca soldat daraban. El s-a remarcat in batalia de la podul Podul Inalt in data de 10 ianurie 1475, intre armatele crestine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Stefan cel Mare si oastea otomano-munteana sub conducerea lui Suleiman Pasa.

Vitejia in Lupta
In pofida diferentei mari de forte, turcii au suferit o infrangere zdrobitoare, pierzand, dupa spusele unor cronicari, aproape toata armata. In aceasta batalie, Avram Huiban s-a remarcat prin vitejia sa deosebita, fiind ulterior laudat de insusi Stefan cel Mare.
“– Marite Doamne, sa vezi ghioaga lui Avram Huiban, adevarata minune. Si a fost chemat pe Avram Huiban. Atunci cand s-a aplecat Avram Huiban in fata domnitorului, si cand s-o sculat inapoi sus, i-a ramas ghioaga jos. Stefan cel Mare fiind om mic de statura, s-a aplecat s-o ridice. Dar n-a putut s-o ridice. Si atunci s-o aplecat s-o ia de jos tot Avram Huiban.
– Ma Avrame, da cum lupti tu cu ghioaga asta? Ca eu nici n-o pot ridica, a zis domnitorul. Atunci Avram Huiban a luat-o cu o mana si a inceput s-o invarta printre degete:
– Uite asa, Maria Ta… ”
Dezvoltarea Comunitatii
Bucurandu-se de aprecierea domnului Moldovei, Avram Huiban din tara Fagarasului cere drept raspalata de vitejie Valea Marului cu meleaguri ei si este facut pe loc calaras la curtea lui Stefan prin hrisov. Locurile acelea, acoperite de paduri de corn si nestapanite de nimeni au devenit o comunitate infloritoare de razesi.
Avram Huiban, s-a asezat la poiana dealului unde este astazi biserica Sfantul Nicolae, poiana inconjurata de tei si acoperita cu iarba numita avrameasa si s-a casatorit cu Ileana Marascu din satul Bogdanesti. Au tinut animale, codrii servind ca adapost in fata navalitorilor tatari.
Mostenirea
Satul lui Avram s-a tot marit, averile i-au crescut, prisaca lui numara 5000 de matce si vitele umblau sase luni de vara pana la hotarele mosiilor lui, iar urmasii lui, impartindu-si mosia, au alcatuit cu timpul noi sate:
- Marasesti - numele ginerelui sau, Gheorghe Marascu, dupa care maritase pe fiica cea mare, Ileana
- Cristesti - dupa numele de botez al fiului sau Cristea Avram Huiban, pe care l-a casatorit cu Safta Ionascu din Suceava
- Radenii - dupa numele ginerelui sau Ion Radeanu, dupa care maritase pe Sanda
- Dealul Maftiestilor - dupa numele fiului sau Mafteiu Avram Huiban, pe care il casatorise cu Vasilca din Harlau
- Ganestii - dupa numele lui Vasile Ganea, ginerele sau, caruia ii daduse in casatorie pe Vochita, fiica sa mai mica
- Avramestii - dupa numele lui si al fiului sau mai mic, Avram Avram Huiban, pe care il casatorise cu Nastasia Sion
Astazi, prin fundatia noastra, incercam sa il onoram pe stramosul nostru Avram Huiban, curajul si determinarea acestuia, care au pus temeliile unei comunitati de oameni deosebiti.